Innovatie is jezelf altijd in vraag stellen

Collega’s Maxime Bernaert en Johan van Looy spraken met de Gazet Van Antwerpen over innovatie en inno.com. We delen het resultaat graag met u. (Gazet van Antwerpen, dossier Baanbrekers, 14/11/2016)

Het woord innovatie zit in hun bedrijfsnaam en slagzin: ‘inno.com – Innovation meets commitment’. Maar wat doen ze nu precies in dat zogenaamde ‘IT strategy adviesbureau’, met 80 consultants, meer dan 15 miljoen euro omzet én een eigen masteropleiding?

Het is 1998 wanneer inno.com in Beerzel (Putte) van start gaat in de IT consultancy. Het internet bloeit, bedrijven stellen zich allerhande vragen over de mogelijkheden en gevolgen van dat wereldwijde web. “En nu zitten we eigenlijk in een vergelijkbaar tijdsgewricht: de technologische vernieuwingen zijn niet bij te houden, alles verandert in snel tempo”, zegt partner Johan Van Looy uit Heist-op-den-Berg.

Vandaag noemt inno.com zichzelf een ‘IT strategy adviesbureau’. De focus is niet langer alleen op IT gericht, maar op ‘bedrijfsarchitectuur’. “Dé succesformule bestaat niet meer” zegt Van Looy, “Bedrijven vragen zich af: wat moeten wij nu precies doen, waarin moeten we investeren, waar kunnen we het verschil maken?”

Meer dan IT

Het is bij die vragen dat de consultants van inno.com op de proppen komen. Metaforisch gesproken: zij houden de bedrijven een spiegel voor. “We kijken naar de volledige opbouw van een bedrijf, naar… hun architectuur. Daar onderscheiden we ons in”, zegt Van Looy. “We helpen bedrijven om hun strategische ambities duidelijk af te lijnen en te vertalen naar zinvolle en realistische veranderingen in de opzet van het bedrijf. Dat is nodig, want doorgaans gaat er veel te veel focus en energie verloren aan aspecten die niet levensbelangrijk zijn voor de core van een bedrijf.”

De IT-infrastructuur speelt daarbij haar rol. “IT is per definitie disruptief. Het beïnvloedt je bedrijf, maar omgekeerd geldt hetzelfde. Het gaat niet alleen om IT, maar om een wisselwerking tussen IT en business.”

Dus zorgt inno.com voor meer dan consulting en voor meer dan een ‘digitale transformatie’. “We gaan na welke organisatievormen, systemen en competenties nodig zijn om de strategische ambities waar te maken. En waar wij onszelf nog meer onderscheiden: onze stijl”, stelt Van Looy.

“We doen zelf mee, indien nodig. En onze consultants – met gemiddeld meer dan vijftien jaar ervaring – worden gecoacht in attitude. Want je kan wel zeggen wat beter kan, maar je moet dat ook kunnen overbrengen naar een CEO, een raad van bestuur, allerlei andere stakeholders binnen het bedrijf. Dat vergt meer competenties dan alleen IT-kennis of inzicht in bedrijfsarchitectuur.”

Erkende masteropleiding

Eigen producten ontwikkelt inno.com niet. Er is er wel nog een andere belangrijke component die het Beerzelse bedrijf het etiket innovatief geeft: het inno.com Institute, een universiteit op zichzelf. Met een eigen geaccrediteerde opleiding ‘Enterprise Architecture’ internationaal erkend als master of science. “Voor zover wij weten, zijn we niet alleen in België maar ook wereldwijd het enige bedrijf met zo’n opleiding”, zegt doctor Maxime Bernaert, programmadirecteur. “Het idee is: mensen met kennis van bedrijfsarchitectuur pluk je niet zomaar van de markt. Dus als er geen opleiding is, moet je die zelf creëren.”

Momenteel volgen er 30 studenten les bij inno.com. “Daarmee zitten we eigenlijk overvol”, zegt Bernaert. “We bedenken nu hoe we ons verder kunnen verbeteren. Kunnen we stageruimtes opbouwen bij bedrijven zelf? Moeten we internationaliseren met onze opleiding? Hoe kunnen we, acht jaar na de opstart, onze netwerk van alumni levenslang laten leren? Innovatie is jezelf altijd in vraag stellen, constant nadenken over de volgende stappen.”

Interesse in onze Enterprise Architect opleiding? Ontdek het inno.com Institute.

Innovatie is jezelf altijd in vraag stellen